Μόναχο 03 / 04. και 05. Ιουνίου

 

Σεμινάριο-Εργαστήριο

 

Επικοινωνίας και έκφρασης

 

«ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ»

 

Γνωριμία και ευαισθητοποίηση

 

(βιωματικό - πρακτικό)

 

 Βασικός Εμψυχωτής:

 

ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΜΟΝΤΖΟΛΗ

 

Σκηνοθέτης - Σκηνογράφος – Θεατρολόγος 

 

 Ειδική σε θέματα Παιδαγωγικής Θεάτρου

 

Πρώην Διδάσκουσα στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

http://www.theatro-imeras.gr

 

Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ είναι μια πρωτότυπη ψυχαγωγική-εκπαιδευτική-επιστημονική μέθοδος η οποία επιδιώκει δια μέσου των τεχνών σύνδεση του πολιτισμού με την σύγχρονη επιχειρηματικότητα.

 

Βασικές ενότητες:

 

1) Συγκρότηση ομάδας

 

Τεχνικές συγκρότησης ομάδας. Αισθησιοκινητική

δράση-ευαισθητοποίηση. Ασκήσεις και παιχνίδια (ομαδικά, ατομικά) γνωριμίας, εμπιστοσύνης, κινητικά, ρυθμικά, βασισμένα σε πολλαπλά ερεθίσματα (μουσικά, εικαστικά, προβολές, λόγου, κλπ.). Συντονισμός ομάδας.

 

2) Η τέχνη της επικοινωνίας

 

Επικοινωνία & έκφραση μέσα από συναισθήματα. Ασκήσεις

και παιχνίδια επικοινωνίας (ομαδικά, ατομικά) γνωριμίας, εμπιστοσύνης, κινητικά, ρυθμικά, βασισμένα σε πολλαπλά ερεθίσματα (μουσικά, εικαστικά, προβολές, λόγου, κλπ.).

 

3) Τεχνικές και φάσεις ανάπτυξης της έκφρασης

 

Σωματική έκφραση-η γλώσσα του σώματος.

Ασκήσεις και παιχνίδια επικοινωνίας (ομαδικά, ατομικά) γνωριμίας, εμπιστοσύνης, κινητικά, ρυθμικά, βασισμένα σε πολλαπλά ερεθίσματα (μουσικά, εικαστικά, προβολές, λόγου, κλπ.).

 

4) Το παιχνίδι των ρόλων

 

Αυτοσχεδιασμός ελεύθερος και κατευθυνόμενος, σκηνικός, περιβάλλον, μύθος, ρόλος. Διάλογοι. Θεματολογικοί πυρήνες-δρώμενα ομαδικά και ατομικά. Εκμετάλλευση του τυχαίου.

Από το αυθόρμητο, το αυτοσχέδιο, στη σύνθεση μιας δράσης.

 

5) Αναπαράσταση-δρώμενο

 

Η ομάδα καταλήγει σε ένα τελικό αποτέλεσμα-δρώμενο που συνέθεσε εξ ολοκλήρου η ίδια. Θέμα-μύθο, πλοκή-εξέλιξη.

Η ομάδα βιώνει μία δημιουργική διαδικασία εκ του μη όντος

 

6) Ανάλυση, συμπεράσματα, συζήτηση

 

Χρήσιμα συμπεράσματα, παρατηρήσεις, απόψεις, στατιστικά.

 

Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα (φόρμες, κάλτσες κλπ)

 

Κόστος συμμετοχής για το σεμινάριο: 55,-€

 

για μέλη του Συλλόγου και μαθητές των Σχολείων μας 35,-€

 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

παρακαλώ συμπληρώστε

την Δήλωση  μόνο με λατινικά γράμματα .

Hinweis: Bitte die mit * gekennzeichneten Felder ausfüllen.

Βιογραφικό Σημείωμα

AΝΔΡΟΜΑΧΗ (ΜΑΓΚΥ)   ΜΟΝΤΖΟΛΗ 

 

Η Ανδρομάχη Μοντζολή Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα.

Σκηνοθέτης - Σκηνογράφος - Θεατρολόγος. Ειδική σε θέματα Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικής Αγωγής. Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών - Φιλοσοφική Σχολή. Η αγάπη της για το Θέατρο, την οδήγησε το 1992, να ιδρύσει μαζί με τον Λάκη Κουρετζή και έκτοτε διευθύνει καλλιτεχνικά το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, εταιρία καλλιτεχνικής και παιδευτικής Θεατρικής έκφρασης, που εφαρμόζει φιλόδοξο πρόγραμμα Θεατρικών και Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και το

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.

 

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΠΟΥΔΕΣ

 

ΠΤΥΧΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ   Τμήμα Γαλλικών Σπουδών (1981) ΠΤΥΧΙΟ (ΜΑΙΤRISE) ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Paris III (1993) ΠΤΥΧΙΟ ΣΧΟΛΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΒΑΚΑΛΟ Σκηνογραφία και Ενδυματολογία με δάσκαλο το Γιώργο Βακαλό, Ζωγραφική με τον   Παναγιώτη Τέτση, Ιστορία της Τέχνης με την Ελένη Βακαλό Διακόσμηση, Γραφικές τέχνες

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ Y.Π.Π.O - ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ για πρακτική εργασία στην COMEDIE FRANCAISE (το ιστορικό Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας) 1991&1992. Παρακολούθησε την λειτουργία του σε όλους τους τομείς, με έμφαση   στον Τεχνικό (Σκηνικά, κοστούμια, φωτισμοί), καθώς και τη Σκηνοθεσία, συμμετέχοντας στη διαδικασία ανεβάσματος παραστάσεων δίπλα σε πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες. Α. Καμύ, Γιουσέφ Σαϊν, Ζάκ Λασάλ,  Α. Βασίλιεφ, Ντάριο Φο, Γιάννη Κόκκου. Οι ποικίλες αλλά πολυεπίπεδες ως προς το θέατρο σπουδές της και εμπειρίες, την οδήγησαν φυσιολογικά στη Σκηνοθεσία.

 

ΣKΗΝΟΘΕΣΙΑ

Πρόσφατες Σκηνοθεσίες: «Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ» Ν. Γκόγκολ από τη θεατρική ομάδα αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών (ΣΑΚΑ) Ιούνιος 2009, «ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ» Ευρυδίκης Τρισόν ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, Μάρτιος 2009 «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» Ντάριο Φο, Εταιρικός θίασος ΣΕΗ Ιανουάριος 2009, «ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ» (Παιδικό) Λένας Τερκεσίδου ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Οκτώβριος 2008, «TΑΞΙΔΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΥΤΡΑ ΜΟΥ» μουσική κωμωδία του Ευγενίου Λαμπίς ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Καλοκαίρι 2008 υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας, «ΜΟΝΟΔΙΑΛΟΓΟΙ-MONODIALOGUES»του Ιάκωβου Καμπανέλλη Παράσταση στα Γαλλικά με Γαλλικό θίασο, Παρίσι Μάιος 2008 THEATRE LUCERNAIRE « ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ» του Βασ. Ζιώγα ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ- ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΚΗΝΗ (2007), « ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ» Εφης Παπαθεοδώρου (2007)«ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ» του Μολιέρου σε επίσημη συνεργασία με την COMEDIE FRANCAISE ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (2006-2007), «Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ» του Λάκη Κουρετζή (2006) ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ.

 

 

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ - ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Σκηνογραφίες και κοστούμια για Θέατρο, Μπαλέτο, Κινηματογράφο και Τηλεόραση. Συμμετοχή σε Φεστιβάλ Θεάτρου όπου κατέκτησε 4 ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ στα ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΙΘΑΚΗΣ & ΚΟΡΙΝΘΟΥ τα έτη:1977,1978,1984,1987. Το πρώτο της βραβείο (1977) απένειμε κριτική επιτροπή με μέλη τον Ευγένιο Ιονέσκο, τον Ζάκ Λάκγ κ.ά. Ακολούθησαν πολλές συνεργασίες σε ιδιωτικά, Δημοτικά θέατρα και ΔΗΠΕΘΕ στην Αθήνα και αλλού. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: «ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ» του σκηνοθέτη ΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2006), «ΡΑΔΙΟ ΜΟΣΧΑ» Βασίλη Τριανταφυλλίδη ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: ΕΡΤ1 Τηλεοπτική σειρά ποιότητος, 18 επεισοδίων «Η ΛΥΓΕΡΗ» βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα

 

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ – ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ- ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Επιμέλεια ύλης θεατρικών προγραμμάτων, έρευνες, μελέτες. Άρθρα σε έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες ειδικού και γενικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ

Εχει διδάξει Σκηνογραφία, Ενδυματολογία, Σκηνικό χώρο, Θεατρική πρακτική, Θεατρικό παιχνίδι:στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ- ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ από το 1995, στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ του     ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, σε Δραματικές σχολές, σε σεμινάρια μετεκπαίδευσης ηθοποιών και εκπαιδευτικών, Εμψυχωτών Θεατρικού παιχνιδιού, Θεατρικής παιδείας και Δραματικής τέχνης. Σε προγράμματα ΕΟΚ, ΝΕΛΕ, ΟΕΕΚ. Εισηγήτρια σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό (Γαλλία, Σχολείο Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων, στο θέατρο AINAUT της Βαλλανσιέν , στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών). Πρόσφατα διηύθυνε ατελιέ Σωματικής Έκφρασης και Αυτοσχεδιασμού, στο Λουξεμβούργο για την Θεατρική ομάδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Συνεργάτις του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ ΤΕΧΝΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» των Υπουργείων Παιδείας & Πολιτισμού.

 

ΜΕΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ, ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ, του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, της ASSITEJ (Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για παιδιά και νέους), της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.

 

Το 1992 ίδρυσε μαζί με τον Λάκη Κουρετζή και έκτοτε διευθύνει το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, εταιρία καλλιτεχνικής και παιδευτικής Θεατρικής έκφρασης, που εφαρμόζει φιλόδοξο πρόγραμμα Θεατρικών και Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.

 

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, εταιρία αστική, μη κερδοσκοπική, ιδρύθηκε το 1992 από την Ανδρομάχη Μοντζολή που το διευθύνει καλλιτεχνικά και τον Λάκη Κουρετζή που έχει τη Διεύθυνση Σπουδών και αποτελεί οργανισμό καλλιτεχνικής και παιδευτικής θεατρικής έκφρασης με στόχους αμιγώς καλλιτεχνικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς.

Κύρια ενασχόληση του είναι η καλλιέργεια και η έρευνα της θεατρικής έκφρασης και της παιδαγωγικής θεάτρου, που συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση πολιτιστικών αξιών και στη δυναμική προβολή του Ελληνικού Πνεύματος στον Ευρωπαϊκό χώρο.

 

Το Θέατρο της Ημέρας αναπτύσσει δραστηριότητες στους παρακάτω τομείς:

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ: παραστάσεις έργων από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο στις δύο σκηνές του θεάτρου, την ΜΠΛΕ (120 θέσεων) και την ΚΟΚΚΙΝΗ (70 θέσεων), με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους συγγραφείς και την ερευνητική προσέγγιση των κλασικών.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: παραστάσεις έργων για παιδιά με κύριο άξονα τη μέθοδο του θεατρικού παιχνιδιού και την ενεργή συμμετοχή τους στα θεατρικά δρώμενα. Στενή συνεργασία με διάφορους φορείς, κρατικούς και ιδιωτικούς σε θέματα θεατρικής αγωγής και επιμόρφωσης.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ (3 αυτοτελείς  κύκλοι σπουδών)

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΤΗΣΙΑ & ΤΑΧΥΡΡΥΘΜΑ

ΕΡΕΥΝΕΣ & ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ (βιωματική προσέγγιση)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ  & ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Θεατρικό παιχνίδι – αισθητική αγωγή – ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΔΙΑΛΟΓΟΣ Λογοτεχνικές, μουσικές, εικαστικές εκδηλώσεις στο Art-café φουαγέ του θεάτρου.

 

 

 

Βασική αφετηρία των σκέψεων και πράξεων του Θεάτρου της Ημέρας αποτελούν:

 

Η πίστη πως το Θέατρο, τέχνη πανάρχαιη, πανανθρώπινη, ανθρωποκεντρική, υπερβαίνοντας τη σκηνική της σύμβαση και τη θεωρητική της «ανάλυση» και διεύρυνση, συμπορεύεται με τη ΖΩΗ, διατηρώντας ζωντανή την ανθρώπινη

διάσταση της ύπαρξης, πολύτιμο στοιχείο για την εποχή του ζούμε.

 

Η πίστη στις βαθειές ουμανιστικές και παιδευτικές αρχές που διέπουν το θεατρικό φαινόμενο σε μια εποχή αναζήτησης ενός «μηνύματος», μιας αξίας, μιας αίσθησης για τη ζωή, ενός «εσώτερου φωτός».

 

Η πίστη πως το θέατρο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Κινούμενο σε επίπεδο κοινωνικό, ψυχολογικό, παιδευτικό, αισθητικό, αποτελεί ουσιώδες μέσον επικοινωνίας, συναισθηματικής αφύπνισης, παιδευτικό εργαλείο και μέσο καλλιέργειας των ανθρωπίνων σχέσεων.

 

Η πίστη στην αξία του Θεατρικού Παιγνιδιού ως μέσου για ΘΕΑΣΗ και ΔΡΑΣΗ, δημιουργικής έκφρασης του πολιτιστικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, αγωγής και ψυχαγωγίας.

 

Η ανάγκη προσαρμογής στα κελεύσματα των καιρών, στα νέα πολιτιστικά δεδομένα που διαμορφώνονται στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό χώρο, ώθησαν στην ίδρυση του

ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.

 

 

 

 

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Γεννηματά 20 ΜΕΤΡΟ Πανόρμου (Έξοδος Χατζηκωνσταντή),

Τηλ. 210 6929090, 210 6995777, fax: 210 6923470,

e-mail: info@theatro-imeras.gr,

 website: www.theatro-imeras.gr